Ламинатори

ламинатори: рулонни и флатбед

   Широкоформатен ламинатор за студен ламинат

задвижване. Може да е ръчно или електрическо. Първото е голям компромис за по-ниска цена, второто осигурява производителност и удобство. По-мощното задвижване на професионалните ламинатори позволява да се ползва по-евтин студен ламинат без основа.
подгряване на вала. Температура до 60~80С подобрява полагането на ламинат и предотвратява проблеми при леко изкривяване на ламината спрямо медиата.
диаметър на валовете. По-голям диаметър повишава качеството на крайния продукт.
– помощни валове. Позволяват да се ползва прозрачно самозалепващо фолио с основа или без основа, да се ламинират листове, бързо да се зареждат ролки с различна ширина.
натиск. Повдигане и спускане на притискащия вал може да е ръчно, електрическо или най-добре с пневматика. Трябва да позволява регулиране на силата на притискане независимо от дебелината на медиата.

  Други характеристики:
дебелина на медиата. Ходът на притискащия вал трябва да позволява ламиниране не само на хартия и фолио, а също така на плоскости с дебелина до поне 20мм.
опции: ножове за цепене на ламинираната медиа по ширина, подаваща маса за по-удобно ламиниране на листове, компресор.

   Флатбед ламинатор

   Удобен за ламиниране на плоскости, на метални заготовки и на детайли. Може да се обслужва от един оператор тъй като процесите по залагане на медиа и ламиниране се извършват последователно. Работната маса е от закалено стъкло и не се поврежда от остри ръбове на метални заготовки, светодиодното засветване от долната страна на масата позволява непосредствен визуален контрол на процеса на ламиниране.
Опции: от двете страни на работната маса се монтират подаващо и поемащо устройства за ламиниране на ролна медиа. Регулира се височината на работната маса с променлива височина на краката на стойката на ламинатора. Електрическо задвиждване на ламиниращия вал по дължина на работната маса.
  Ламинирането е довършителен процес при много различни производства и е неразделна част от оборудването за цифров печат и сито-печат

Към началото